Skip to main content

DE RETENTIEFASE

Gefeliciteerd, je beugel is of wordt binnenkort verwijderd! Je bent echter nog niet helemaal van ons af; nu start de retentiefase. Hieronder verstaan we de periode waarin tanden en/of kaken niet meer actief verplaatst worden, maar met behulp van een spalkje op de juiste plaats gehouden worden.

Je komt nog gewoon bij ons op controle, om te kijken of het eindresultaat stabiel is, maar veel minder vaak dan tijdens de beugelbehandeling.

Mocht het spalkje loszitten of kapot zijn: bel ons dan binnen de openingstijden van de praktijk zo snel mogelijk voor een afspraak om er naar te laten kijken. Kijk buiten de openingstijden van de praktijk op onze website wat je tot die tijd moet doen.

In de meeste gevallen merk je het direct dat je spalk los is gegaan:

  • Je hoort of voelt de lijm los springen;
  • Je voelt spanning op een tand;
  • Je spalk voelt scherp aan;
  • Bij tandverplaatsingen zit je spalk zeer waarschijnlijk los;

Schenk extra aandacht aan het poetsen van de achterkant van de voortanden. Net als tijdens de beugelperiode is het onmogelijk om te flossen tussen je voortanden (tenzij je bij de drogist Superfloss haalt). Je kan een kleine rager of tandenstoker gebruiken om de ruimte tussen de voortanden te reinigen.

Het komt ook voor dat je naast de spalken een nachtbitje moet dragen na de behandeling. Als dit zo is dan is dit bij het behandelingsplan of recent besproken. Raak je het losse retentiebitje kwijt of past deze niet meer, maak dan een afspraak.

Mocht je voor de ‘extra zekerheid’ een nachtbitje willen voor de boven en/of onderkaak dan kan dit door te kiezen voor een IOR (invisible orthodontic retainer); de kosten hiervoor zijn ong. € 80,-. Mocht er ooit iets gebeuren met je spalkje, dan heb je met een IOR minder kans dat de tanden gaan verschuiven. Overleg thuis of dit gewenst is; bij je eerste nacontrole vragen of je dat wenst; zo ja dan kan je daar meteen voor ‘happen’.