Los slotje
Als er een slotje losgaat, maak je geen zorgen; je hoeft niet naar het spoedkwartier te komen en er is geen afspraak nodig bij de spoedtandartspraktijk. Bel of mail wel altijd de praktijk om te melden dat er een slotje zit. Bij de volgende controle afspraak kijken we wat in jouw situatie het beste is; om het slotje terug te plaatsen of juist niet. Als er echt sprake is van pijn, omdat er een deel van het slotje in de wang prikt, kan dat worden afgedekt met een bolletje was. Je kan ook proberen het slotje weg te halen, bijvoorbeeld door de beugeldraad door te knippen met een nagelkniptang. Indien er een elastiekje zit dat het slotje met de draad verbindt kan je dit elastiekje makkelijk weghalen en dan is je slotje los. Mocht het losse slotje op de achterste kies zitten, dan kan de beugeldraad vervelend gaan prikken in de wang (zie bij prikkende beugeldraad wat te doen in dat geval).
Prikkende beugeldraad
Wanneer je tanden en kiezen rechter zijn gaan staan of goed zijn verplaatst, kan een beugeldraad te lang worden en vervelend in je wang gaan prikken. Om te voorkomen dat je wang stukgaat, kun je op het uiteinde van de draad een bolletje was of uitgekauwde kauwgom drukken.
Als dit niet voldoende is, kun je het uitstekende stuk draad met een kniptang (uit de gereedschapskist) of een nagelkniptang (laten) afknippen. Houd de tang stil om te voorkomen dat slotjes losgewrikt worden. Maak eerst de tang goed schoon met water en zeep. Als je geen pijn meer hebt, is een aparte afspraak in principe niet nodig. Indien het niet lukt, kom naar het spoedkwartier of maak een afspraak bij de spoedtandartspraktijk.
Prikkend stuk metaal anders dan de draad
Pak een tandenstoker en breek deze doormidden. Hiermee kan je alle soorten dunne metaaldraadjes naar binnen duwen tussen de tanden zodat het niet meer uitsteekt richting je wang.
Beugeldraad gebroken
Als je draad gebroken is, haal deze in ieder geval nooit weg.
Maar zorg dat het gedeelte waar de breuk zit niet scherp aanvoelt door dit af te dekken met was of een stukje kauwgom. Kom naar het spoedkwartier op de eerste dag dat wij weer open zijn of bel de praktijk voor een andere spoedafspraak. Een afspraak bij de spoedtandartspraktijk is niet nodig.
Elastiekje los dat om slotje(s) zat
Als je er last van hebt, knip dan het elastiekje af met een schaar. Je hebt geen extra afspraak nodig.
Slotje los waar elastiekje aan moet
Probeer de elastiekjes door te dragen en bevestig deze aan de ‘buurman’ van de tand of kies met losse slotje. Als dit niet kan; stop dan even met alle elastiekjes die je draagt en bel zodra de praktijk weer open is. Je hoeft niet naar het spoedkwartier te komen en er is geen afspraak nodig bij de spoedtandartspraktijk.
Kettinkje los
Als je eerder bij de kaakchirurg bent geweest voor het vrijleggen van een tand of kies en het kettinkje zit los, kijk dan goed of het kettinkje los is van de beugel of van de tand of kies. Als hij los is van de tand of kies: bel de kaakchirurg. Als hij los is van de beugel: geen zorgen en bel ons zodra de praktijk weer open is. Je hebt geen extra afspraak nodig.
Separatie-elastiekje eruit
Is er een separatie-elastiekje uit die ruimte zou maken tussen je kiezen voor je volgende afspraak, geen zorgen! Je hoeft niet naar de tandartsspoedpraktijk. De reden dat het elastiekje er überhaupt uitvalt is vaak dat er best al wat ruimte was en is tussen de kiezen. Kom de eerste dag dat de praktijk weer open is op het spoedkwartier. Is je volgende afspraak op die eerste dag? Kom dan een half uur eerder op je afspraak; wij plaatsen dan het elastiekje terug. Daarna neem je weer plaatst in de wachtkamer tot aan je oorspronkelijke afspraaktijd.